Vis verpakken: een rondvraag

Product & Verpakking

Verpakken in de vissector

Vis verpakken: een rondvraag

Xandra Veltman

De tijd dat de gemiddelde consument van de markt kwam met een in kranten gerolde vis is voorbij. Aantrekkelijkheid, houdbaarheid, hygiëne en ook milieu en recycling van verpakkingen krijgen volop aandacht. We vragen ondernemers in de vis- en verpakkingssector hoe zij omgaan met verpakkingen en welke keuzes ze maken.

Verpakkingen van Brabo-Pack


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Vis verpakken: een rondvraag

    1.


    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Vis verpakken: een rondvraag

    1.

‘Werd de vis vroeger in een oude krant gerold, nu zit hij weer in papier’

Familiebedrijf Brabo-Pack Fresh Food Packaging uit Waalwijk is gespecialiseerd in kunststof verpakkingen. ‘Dit jaar viert het bedrijf z’n negende lustrum’, vertelt commercieel directeur Eugène Hogervorst. ‘En nog altijd zijn we groot en sterk in gastronorm (sealbare) schalen, bakjes, deksels, enzovoort. Ze zijn overwegend gemaakt van PET en PP. Maar voor het eerst maken we een uitstapje naar een nieuw soort verpakking voor onder meer vis: een combinatie van papier en kunststof. We leveren papieren zakken met een mooie uitstraling, van binnen gelamineerd en desgewenst verkrijgbaar met een doorzichtig kijkvenster. De zakken zijn afsluitbaar met een plakstrip, net zoals bij enveloppen. Ze zijn ideaal om vis in te vervoeren. De sterke zakken hebben een gepatenteerde sluiting die ervoor zorgt dat de producten langer vers blijven. De consument kan de ingepakte vis of visproducten dus letterlijk ‘zo uit de fietstas in de koeling of de vriezer zetten’. De zakken zijn namelijk geur- en waterdicht. Je kunt ze gebruiken om bevroren vis in de magnetron te ontdooien of om verse vis in te verpakken en deze gewoon op te warmen.’

De zakken zijn nog wel een vreemde eend in de bijt, erkent Hogervorst. Het is voor Brabo-Pack nog vrij nieuw en tegelijkertijd interessant om met papier te werken. Maar wie de zakken heeft geprobeerd is om. ‘Klanten zijn er enthousiast over. Ze zijn heel representatief en in allerlei maten verkrijgbaar. Met redelijk lage aantallen kun je ze al in je eigen huisstijl of voor een bijzondere gelegenheid laten bedrukken.’

De cirkel is rond. Werd de vis vroeger in een ouwe krant gerold, nu zit hij weer in papier. Maar dan wel stijlvol en eigentijds qua hygiëne en look. En langer houdbaar dan vroeger. Dat ligt Hogervorst wel. ‘Het is altijd goed om te kijken naar vernieuwingen qua materialen, technieken en trends. Zolang we maar constante kwaliteit blijven leveren en klanten op ons kunnen vertrouwen.’

VisSpecialist Almelo

VisSpecialist Almelo BV heeft z’n naam te danken aan de eerste viswinkel die Piet Beekhuizen begon op het Almeloplein in Den Haag. Nu bestaat het familiebedrijf uit twee productiebedrijven in Katwijk, vertelt Marco Beekhuizen, de tweede generatie die aan het roer staat. ‘De tijd van winkels is allang voorbij. We werken met veertig man en verzorgen een breed pakket aan visproducten. Die leveren we vers of diepgevroren aan overwegend institutionele organisaties en maaltijdbedrijven. Onze focus ligt specifiek op het bakken en pocheren van vis. We voldoen aan de FSCC 2200 certificering, maar hechten ook veel belang aan duurzaamheid. Daarom zijn we eveneens MSC en ASC gecertificeerd.’

Het hoofdkantoor ligt aan de Ambachtsweg. Daar wordt de verse vis geportioneerd, gebakken op twee volautomatische baklijnen en verpakt. Ook de orderpick vind hier plaats. Driehonderd meter verderop staat de vestiging waar de vis wordt gepocheerd en soepen en sauzen worden bereid. Op deze tweede locatie is ook de diepvriesopslag. Marco: ‘Wij richten ons vooral op gebakken vis die je niet meer hoeft af te bakken om te eten. Je hoeft ‘m alleen maar even te verwarmen. We zijn ook sterk in het verpakken van wat je noemt ‘kleinschalig wonen’, dus één of enkele porties vis per bakje. Wij mogen landelijke totaalleveranciers voor de foodservices en zorginstellingen tot onze klanten rekenen, net als een aantal maaltijdproducenten en grootverbruikers. Ze vragen naar vele verschillende producten en productie-eenheden. Dat heeft VisSpecialist Almelo doen kiezen voor topsealmachines van Ilpra Benelux BV. Dat begon met het uitproberen van een machine, maar de machines bevallen zo goed dat er inmiddels vier Ilpra machines staan en dat VisSpecialist Almelo ook de topsealfolie bij Ilpra afneemt. Beekhuizen: ‘De verpakkingsmaterialen van Ilpra voldoen aan onze eisen en de prijs/kwaliteit verhouding is gunstig. Vooral de mallen zijn erg voordelig en de machines zijn snel en gemakkelijk om te stellen. Wij werken zeker met zeven verschillende mallen en bakjes en wisselen continu. We gebruiken hoofdzakelijk verpakkingen in diverse gastro-maten. Veel consumenten warmen onze producten op in de verpakking, dus de kwaliteit moet goed zijn. De kunststof is bovendien goed recyclebaar.’

Beekhuizen benadrukt dat hij graag samenwerkt op basis van wederzijdse waardering. ‘We streven naar langdurige relaties. Dat levert voor iedereen het meeste op.’

Bee Magic machine van Klebo

Klebo Technics

De samenwerking tussen twee gespecialiseerde bedrijven – Klebo Technics uit Holten en Dampack International uit Werkendam – heeft geleid tot een nieuwe innovatieve kunststofverpakking: een tray met ingelegde folie die geheel uit mono-materialen bestaat en geheel recyclebaar is. Ruim voor de wettelijke verplichting; half februari ondertekende de overheid een Plastic Pact met het bedrijfsleven. Daarin staat dat plastic verpakkingen en producten voor eenmalig gebruik in Nederland vanaf 2025 voor honderd procent recyclebaar moeten zijn. Klebo Technics heeft hiervoor al passende productiemachines ontworpen. Het bedrijf is specialist op het gebied van ultrasoon lassen van kunststoffen en heeft verschillende innovatieve toepassingen ontwikkeld, onder meer ter verbetering van de houdbaarheid van voedingsmiddelen zoals kip, vlees en vis. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Klebo eigenaar Johan Klein Leetink. ‘In België verkopen enkele supermarkten de chiquere verse producten in papier en andere producten in recyclebaar plastic. Wij volgen op de voet.’

‘Deze verpakkingen kun je net zo recyclen als colaflessen’

Honingraat

Zelf heeft Klein Leetink enkele jaren geleden de Bee-Magic ontwikkeld, een machine die herbruikbare, recyclebare en composteerbare verpakkingen fabriceert uit recyclebaar mono-PET materiaal. Daarbij is nauw samengewerkt met Dampack International, die de nieuwe gepatenteerde sealtechniek onder de merknaam BeeMagicTray (BMT) ontwikkelde. Dit is een gepatenteerd bakje met een bodem als een honingraat. Daarop ligt een geperforeerde, vochtdoorlatende film. Eventueel vocht uit vlees of vis verdwijnt door de film in de honingraten en kan niet terug in het bakje. Resultaat: er is minder vochtverlies, minder of geen verkleuringen en de producten zijn langer houdbaar. Met deze gezamenlijke formule zijn we de eerste op de markt, aldus Klein Leetink. ‘We zijn in heel Europa in gesprek met de grote producenten van verpakkingsmaterialen. Er zijn vele vergaande proeven mee gedaan. Naast vlees en kip zijn nu ook successen geboekt met visverpakkingen, waaronder kaviaar. De BMT’s zijn volledig recyclebaar, gewoon op dezelfde manier als de colaflessen.’

Topsealmachine van Ilpra bij Visspecialist Almelo


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Vis verpakken: een rondvraag

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Vis verpakken: een rondvraag

    Volgende artikel