Het etiket: wat erop staat, zit erin

Product & Verpakking

Productinformatie bij de bakker

Het etiket: wat erop staat, zit erin

Manon Kleijn, NBOV

De consument kijkt steeds kritischer naar wat hij koopt en eet. Hij wil weten welke ingrediënten een koek bevat, en wat het verschil is tussen dit brood en het andere. Met goede productinformatie voorkom je klachten of vragen achteraf. Welke informatie precies op het etiket moet staan, hangt af van het product en van de manier van verkoop.


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Het etiket: wat erop staat, zit erin

    1.


    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Het etiket: wat erop staat, zit erin

    1.

‘Verkoop je de koek onverpakt, zet dan de wettelijke naam op het schapkaartje’

Mag ik mijn kerstkoek wel kerstkoek noemen? Wiepkje Colijn, beleidsadviseur Voedselveiligheid bij de NBOV, beantwoordt regelmatig vragen van bakkers over de naamgeving van producten. ‘Het antwoord op zo’n vraag is vaak een vrij technisch verhaal. De naam van een product bepaalt voor een groot deel het beeld dat de klant ervan heeft, en of hij het wil kopen. Een naam moet dus allereerst aantrekkelijk zijn. De etiketteringswetgeving zegt echter dat op het etiket ‘een juiste benaming’ moet staan. Dit kan een wettelijk voorgeschreven naam zijn, of – als die ontbreekt – een gebruikelijke naam of een goede omschrijving van het product. Een handelsnaam of fantasienaam mag je niet als wettelijke benaming gebruiken. Een combinatie van een fantasienaam en een wettelijke benaming mag wel, als die elkaar niet tegenspreken. Dus niet “krentenwegge” als fantasienaam voor een brood dat vervolgens wordt omschreven als “krentenrozijnenbrood”, maar wel “kerstkoek” (fantasienaam) en “roomboter-walnootkoek” (juiste wettelijke benaming).’

KWID

De wettelijke benaming (roomboter-walnootkoek) geeft aan dat deze koek roomboter en walnoten bevat. Bij het benoemen van deze specifieke ingrediënten moet je de KWID-regels toepassen. KWID staat voor kwantitatieve ingrediëntendeclaratie: je moet in de ingrediëntendeclaratie de hoeveelheid van het ingrediënt vermelden, wanneer je in de product- en warenwettelijke naam ingrediënten noemt. Bij de roomboter-walnootkoek geldt dit voor de roomboter en de walnoot. De ingrediëntendeclaratie wordt dan: tarwebloem, 18,4% roomboter, suiker, ei, 4,6% walnootstukjes, 1,1% halve walnoot. Allergenen (zoals roomboter of walnoot) geef je in de ingrediëntendeclaratie weer met een afwijkend lettertype.

Korte declaratienamen

SpecsPlaza heeft een handige oplossing om ingrediëntenbenamingen in te korten, waardoor de vrijgekomen ruimte op het etiket gebruikt kan worden om andere informatie te delen. ‘Vraag bij je softwareleverancier na of zij deze verkorte benamingen al toepassen. Sinds enige tijd kunnen bakkerijsoftwarepakketten namelijk de declaratienaam uit SpecsPlaza gebruiken voor de ingrediëntenbenamingen op het etiket, in plaats van de uniforme ingrediëntenbenaming’, legt Wiepkje Colijn uit. ‘Wanneer je meerdere vormen van een ingrediënt gebruikt, kun je deze ingrediënten bij elkaar optellen en zo de ingrediëntenlijst inkorten. De walnootstukjes en halve walnoten uit het voorbeeld hebben dezelfde declaratienaam, namelijk ‘walnoten’. Bovendien is de declaratienaam (walnoten) vaak korter dan de uniforme ingrediëntenbenaming (walnootstukjes).’ De ingrediëntendeclaratie met de verkorte declaratienamen uit SpecsPlaza wordt dan: tarwebloem, 18,4% roomboter, suiker, ei, 5,7% walnoten.

Verkoop in de winkel of online

Hoe je productinformatie geeft, verschilt per verkoopkanaal. ‘Verkoop je de kerstkoek in de winkel of via de webshop, dan vermeld je altijd de wettelijke naam, de allergeneninformatie en de prijs van het product. Verkoop je de koek onverpakt in de winkel? Dan vermeld je de wettelijke naam op het schapkaartje; de allergeneninformatie mag je mondeling vertellen of geef je schriftelijk mee aan de klant.’

Werk je voor de feestdagen met een bestellijst? Op de bestellijst zet je de warenwettelijke namen van de producten, samen met de eventuele fantasienaam, dus: Kerstkoek (roomboter-walnootkoek). Vergeet de allergenen niet, of geef aan dat allergeneninformatie op de website of in de winkel op te vragen is.

Cadeaupakketten

Een seizoensproduct als de kerstkoek uit het voorbeeld past natuurlijk uitstekend in een cadeaupakket voor de feestdagen. Wiepkje Colijn: ‘Ook kerst- of cadeaupakketten vallen onder de etiketteringswetgeving. Dat betekent dat je de klant productinformatie moet geven over alle producten in het pakket.’ Dit kan op verschillende manieren: etiketteer de verschillende producten afzonderlijk, of maak een overzicht van de allergenen per product en voeg dit toe aan het pakket, of hang een kaartje of een etiket met alle allergeneninformatie per product aan de buitenkant van het pakket.

‘Ook kerstpakketten vallen onder de etiketteringswetgeving’

Wijntje erbij?

Kerst- of cadeaupakketten bevatten vaak wijn of bier. ‘Je mag dat zonder vergunning verkopen, en dus ook flessen wijn of bier toevoegen aan een cadeaupakket. Je mag echter geen alcohol laten proeven aan klanten. Daarnaast is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Twijfel je over de leeftijd van de klant, vraag dan altijd naar het identiteitsbewijs’, adviseert Wiepkje Colijn. ‘Bestelt een zakelijke relatie pakketten, vraag dan of deze ook bedoeld zijn voor personen jonger dan 18 jaar. Je kunt dan een alternatief aanbieden zonder alcoholische drank; een service die vaak zeer op prijs wordt gesteld.’


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Het etiket: wat erop staat, zit erin

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Het etiket: wat erop staat, zit erin

    Volgende artikel