Redactioneel – Voedselveiligheid in coronatijd

Redactioneel

Blik op de branche

Voedsel-veiligheid in coronatijd

Mark ijsendoorn


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Redactioneel – Voedselveiligheid in coronatijd

    1.


    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Redactioneel – Voedselveiligheid in coronatijd

    1.

Nog steeds is de wereld in de greep van het coronavirus, en ook in de voedingsmiddelensector heeft het virus grote gevolgen. Hoe zit het met voedselveiligheid? Over coronavirussen in ons voedsel hoeven we ons geen zorgen te maken. Besmetting via voedsel blijkt wat dit virus betreft geen groot probleem.
Maar het virus kan indirect wel voor voedselveiligheidsproblemenzorgen. De aandacht bij bedrijven is door de maatregelen snel aan het verschuiven van normale productieprocessen naar nieuwe hygiëneprotocollen op de werkvloer (anderhalve meter afstand bijvoorbeeld) of misschien zelfs naar pogingen het hoofd boven water te houden. Dat kan ervoor zorgen dat de aandacht op andere punten verslapt.
Ook inspectie en certificering worden hier en daar afgeschaald. De NVWA, die kampt met een hoog ziekteverzuim en wiens inspecteurs het hele land door reizen, heeft bepaalde inspectiewerkzaamheden bij slachterijen gestaakt. Ook auditors voor certificering zijn even niet meer welkom bij bedrijven. Certificeringsorgaan GFSI heeft al aangegeven dat verlopen certificaten voorlopig gewoon geldig blijven.
Bedrijven maken een roerige tijd door; prioriteiten verschuiven en sommige ondernemingen worden overweldigd door nieuwe eisen die worden gesteld of door omzetverlies. Tegelijkertijd neemt het aantal externe inspecties af. Het is een gevaarlijke mix die kan leiden tot een verslapte aandacht voor voedselveiligheid. Natuurlijk blijven de meeste voedselbedrijven hun gangbare hygiëneprotocollen volgen en hun monsters naar laboratoria sturen. Maar als een bedrijf met de crisis worstelt, is een klein compromis snel gemaakt. Wij zouden zeggen: doe geen water bij de wijn als het om hygiëne en voedselveiligheid gaat.

Mark IJsendoorn

‘Inspectie en certificering worden afgeschaald’


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Redactioneel – Voedselveiligheid in coronatijd

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Redactioneel – Voedselveiligheid in coronatijd

    Volgende artikel