Hygiëne en veiligheid: topprioriteit

Bedrijfsinformatie

Hygiëne en

veiligheid:

topprioriteit

Bolidt


  Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
 • Hygiëne en veiligheid: topprioriteit

  1.


  Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
 • Hygiëne en veiligheid: topprioriteit

  1.

In de foodindustrie staan hygiëne en veiligheid bovenaan de prioriteitenlijst. Of het nu gaat om pluimveebedrijven, bakkerijen, visverwerkers of zuivelfabrieken: de voedselveiligheid en gezondheid van mens en dier mogen geen enkel moment in gevaar komen. Scherpe voorzorgsmaatregelen zijn nodig, te beginnen bij de basis: de juiste vloer voorkomt uitbraken van bacteriën, is gemakkelijk te reinigen en zorgt ervoor dat medewerkers zelfs bij extreme temperaturen en natte omstandigheden veilig hun werk kunnen doen.

Bolidt

Een virusuitbraak kan enorme consequenties hebben in de pluimvee-industrie. Dat bleek dit jaar maar weer eens. Pluimveebedrijven wereldwijd – van Bulgarije tot Egypte en van Iran tot Taiwan – werden getroffen door de vogelgriep. Duizenden dieren moesten worden geruimd met grote financiële schade tot gevolg. Behalve de vogelgriep heeft de pluimvee-industrie te maken met veel meer bedreigingen, waaronder Salmonella, Candida, Listeria en Staphylococcus. Allerlei voorzorgsmaatregelen worden genomen om uitbraken van virussen, bacteriën, gisten en schimmels te voorkomen. Van hygiëneprotocollen en douchevoorschriften tot het dagelijks chemisch reinigen van ruimtes en machines. Een strikte hygiëne is niet alleen belangrijk voor het dierenwelzijn en de voedselveiligheid, maar uiteraard ook voor de gezondheid van de medewerkers.

Vatbaar voor schimmelvorming

Ook in de bakkerij-industrie gelden strenge eisen op het gebied van hygiëne. Van de scherpe regels en richtlijnen van de HACCP tot voorschriften die voortvloeien uit de Amerikaanse Food Safety Modernization Act. Elk bedrijf moet gefocust zijn op het borgen van de voedselveiligheid. Nu heerst er in iedere bakkerij een microbiologisch klimaat waarin onder andere schimmels goed kunnen gedijen, helemaal als er vochthoudende ingrediënten worden gebruikt. Om elk besmettingsgevaar weg te nemen, moeten bakkerijen voortdurend worden schoongehouden. Het oude excuus dat veel producten uiteindelijk de oven in gaan, geldt allang niet meer: de hoge temperaturen reduceren weliswaar het aantal bacteriën, maar elimineren ze niet. De dagelijkse schoonmaak is ook van belang voor de veiligheid en de gezondheid van medewerkers. Met meel, graan, water op de vloer zit een ongeluk immers in een klein hoekje. Bovendien is meelstof een allergene stof die het bekende bakkerseczeem veroorzaakt. Een hygiënische bakkerij is daarom een gezonde bakkerij. De seafood-industrie bestaat weliswaar uit een breed scala aan bedrijven en toeleveranciers, toch is er een gemene deler: de extreme eisen op het gebied van hygiëne, kwaliteit en voedselveiligheid. HACCP, BRC Food, GLOBALG.A.P., IFS Food Standard, ISO 22000 Food Safety: er gelden tal van regels, voorschriften en certificaten. De impact van incidenten kan enorm zijn, op de voedselveiligheid, maar ook op het seafoodbedrijf zelf. Een uitbraak van bacteriën betekent dat de productie stil komt te liggen met omzetverlies als resultaat. Ook in de seafood-industrie wordt daarom dagelijks gereinigd met chemicaliën en hogedrukspuit. Dat geldt zeker voor de visverwerkende bedrijven: bij het schoonmaken, snijden en fileren van vis valt nu eenmaal van alles op de vloer. Ook hier geldt: een schone werkomgeving is niet alleen van belang voor de voedselveiligheid, maar natuurlijk ook voor de veiligheid van de mens.

Explosieve reacties

Dan de zuivelindustrie. Die moet zo’n beetje aan dezelfde hygiëne-eisen voldoen als de farmaceutische industrie. Ga er maar aan staan. De voorschriften van instanties als de British Retail Consortium (BRC), de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA) en de Food Safety System Certification (FSSC 22000) liegen er dan ook niet om. Ook in de zuivelindustrie mag ophoping van vuil en bacterievorming daarom geen enkele kans krijgen. Naast hygiëne is ook veiligheid van levensbelang. In de zuivelindustrie loert namelijk het gevaar van explosies als gevolg van Electrostatic Discharge (ESD). Stof van melkpoeder biomstandigheden tot explosieve reacties leiden. Met desastreuse gevolgen: elektronische apparatuur wordt uitgeschakeld en het bedrijf valt stil. Tel uit je verlies. Elektrisch geleidende vloeren zijn bijvoorbeeld om die reden onmisbaar voor een veilige zuivelfabriek.

Vloeren van levensbelang

Optimale hygiëne en veiligheid begint bij de basis: de vloer. Voor elke sector van de foodindustrie geldt: een hygiënische vloer is een naadloze, poriëndichte vloer. Elk gat en elke scheur kan immers leiden tot vuil- en bacterievorming. Ook de overgang van vloeren naar bijvoorbeeld wanden en afvoerputten moet om dezelfde reden naadloos zijn. Om gaten en scheuren in de vloer te voorkomen, zijn slijtvastheid en duurzaamheid bovendien belangrijke voorwaarden. Machines en druk verkeer van transportmiddelen vormen een zware belasting. Ook zuren – met name caustic soda, salpeterzuur en melkzuur – kunnen een vloer snel aantasten. Kortom, een vloer moet tegen een stootje kunnen en geschikt zijn voor minstens 20 jaar intensief gebruik.
Een ander voordeel van naadloze vloeren is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Dat wil zeggen: zolang ze bestand zijn tegen het dagelijks gebruik van hogedrukspuit en chemicaliën. Dat brengt ons meteen bij het onderwerp veiligheid. Door water en chemicaliën, maar ook door ingrediënten en dierlijke resten kan een vloer zo glad worden als een ijsbaan. Een stroeve, antislip toplaag sluit de risico’s van uitglijden en vallen volledig uit.

Volledig poriëndicht

Bij het kiezen van de juiste vloerenleverancier is het belangrijk dat het een partij is dat intensief samenwerkt met foodbedrijven, voortdurend innoveert en kunststof vloersystemen levert die voldoen aan de strengste richtlijnen op het gebied van hygiëne en veiligheid. De vloeren hebben daardoor een bijdrage bij aan een continue productieproces. Productiestops als gevolg van bijvoorbeeld een uitbraak van bacteriën zijn hiermee uit te sluiten. Het geheim van een kunststof vloer zit hem allereerst in het materiaal zelf: leg het onder de microscoop en je ontdekt dat het volledig poriëndicht is. Bacteriën krijgen zo geen enkele kans om zich te nestelen in de vloer. Kunststof vloeren worden bovendien naadloos aangebracht. Dat geldt ook voor de aansluiting op wanden, plinten, roosters, afvoerputten en goten. Elk vloersysteem kan bovendien geleverd worden met afgeronde plinten en hoeken: ook hier zijn de risico’s op bacterievorming uitgesloten. Deze vloeren zorgen zo voor een hygiënische omgeving waarin de voedselveiligheid is gegarandeerd.

600 kilo per vierkante centimeter

Door het afgesloten oppervlak en de naadloze afwerking is de vloer bovendien gemakkelijk te reinigen. De Bolidtop® 700 serie van Bolidt bijvoorbeeld, die veel in de foodindustrie wordt toegepast, is door en door getest en bestand tegen schoonmaakproducten als Keno San, Food Clean, Diversey en Bio Clean. Een antislip finish zorgt ervoor dat de vloer stroef en slipvast blijft. Dit betekent dat deze optimaal bijdragen aan een veilige werkomgeving. Medewerkers kunnen dankzij het stroeve oppervlak niet uitglijden of vallen tijdens het werk. Beton is poreus. Ideaal voor bacteriën om zich te nestelen. Dit probleem is opgelost doordat dit vloersysteem een belasting aan van maar liefst 600 kilo per vierkante centimeter. Behalve het materiaal, is ook de werkwijze van Bolidt uniek. Het heeft de hele bedrijfskolom in één organisatie geïntegreerd en houdt daarmee de volledige waardenstroom in eigen hand. Van het ontwikkelen, produceren, verkopen tot het aanbrengen van de vloeren. Ook onderdelen zoals werkvoorbereiding, inkoop en logistiek worden door Bolidt zelf uitgevoerd. Elk onderdeel van de waardenstroom kan zo optimaal worden ingericht op de foodindustrie.


  Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
 • Hygiëne en veiligheid: topprioriteit

  Vorige artikel

  Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalvismagazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
 • Hygiëne en veiligheid: topprioriteit

  Volgende artikel